FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / luxuryREPORT / Celebriteter och villor på Rivieran

CELEBRITETER OCH VILLOR PÅ RIVIERAN

Franska Rivieran är sedan länge känd som en tummelplats för de rika och berömda. Många celebriteter har dessutom valt att köpa sig en egen villa i området. Med vår information om kändisarnas adresser är det bara att bege sig ut på spaning!

TINA TURNER, VILLEFRANCHE
Högt ovanför den charmiga fiskebyn Villefranche ligger det beiga residenset Villa Anna Fleur. Den här flervåningsvillan med ett kännetecknande torn ligger ytterst på berget Mont Vinagrier och klamrar sig fast ovanför dess branta bergvägg. Utsikten är fantastiskt, säkerligen den bästa på hela franska Rivieran, och det är den amerikanske rockdrottningen Tina Turner som sedan länge kunnat njuta av den här slående utsikten. I anslutning till den omgärdade villan ligger en privat tennisbana och ett väldigt stort poolområde, som utan tvekan får flertalet resorts på Kanarieöarna att blekna. I villan finns hennes fina samling av antika möbler och enligt Tina själv besöker hon sitt Rivieranresidens omkring en gång i månaden.

PAUL ALLEN, CAP FERRAT
Halvön St Jean Cap Ferrat står värd för Rivierans dyraste kvadratmeterpris och de mest luxuösavillorna. Diskretion är ett nyckelord, men Microsoft-medgrundaren PaulAllen har verkligen satt sin makalösa Villa Maryland på kartan. Varje år står villan nämligen värd för stora, privata festligheter där framförallt den amerikanska kändiseliten deltar. Paul Allens villa och trädgård, som ligger intill hamnen St Jean, upptar ett enormt område och utgör, tätt efter museivillan Ephrussi och palatshotellet Grand Hôtel du Cap Ferrat, troligen halvöns största enskilda tomt. Infarten till Villa Maryland är visserligen synlig från Cap Ferrats huvudväg men ändå svåråtkomlig för nyfikna kändisspanare. En beväpnad vakt är nämligen utstationerad vid grinden.

BRIGITE BARDOT, ST TROPEZ
En bit utanför St Tropez stadskärna ligger en charmig villa vid strandlinjen. Här huserar den idag 74-åriga fd stjärn-skådespelerskan Brigitte Bardot, som år 1956 satte St Tropez på kartan för all framtid genom sin medverkan i filmen Och Gud skapade kvinnan... (Et Dieu... créa la femme).

MICHAEL FLATLEY, VILLEFRANCHE
Mycket nära Tina Turners Villa Anna Fleur ovanför Villefranche ligger den irländske dans-entreprenören Michael Flatleys sommarresidens vid namn Villa Masquerade. När George Hamilton träffade Michael Flatley för TV-serien Världens rikaste, berättar Flatley, skaparen av Riverdance, att han vid ett ögonblick verkligen förstod att han hade lyckats. Det var när köpte en villa i södra Frankrike och för första gången beskådade utsikten. Fantastikt, utryckte han det, samtidigt som han pekade ut vilka som är hans grannar här mellan Nice och Monaco - Tina Turner, Bono, Elton John, Gianni Agnelli, Givenchy och Enzo Ferrari.

KUNG CARL XVI GUSTAV, STE MAXIME
Det är allmänt känt att svenska kungafamiljen har sitt sommarhus på franska Rivieran, närmare bestämt i den eleganta badorten Ste Maxime i närheten av St Tropez. Det var ursprungligen prins Bertil och prinsessan Lilian som köpte den gula strandfastigheten Villa Mirages. Efter prins Bertils död övergick villan i Kung Carl XVI Gustavs ägo, men prinsen hade verkligen hunnit göra sig populär bland lokalbefolkningen. Kungafamiljen semestrar rätt ofta i Ste Maxime och skvallerpressen är ivrig att rapportera från kungabarnens besök till kända restauranger och nattklubbar i partyorten St Tropez. Villa Mirages ligger strax väster om stadskärnan och den karaktäristiska vita bron. Läget invid kustvägen gör det möjligt för dig som är nyfiken att enkelt ta en promenad förbi grinden och försöka spana in över muren!

SILVIO BERLUSCONI, PORT GRIMAUD
Italiens starke man, Silvio Berlusconi, sägs äga en diskret fastighet i hamnstaden Port Grimaud. Den grå villan är i två våningar ligger på en egen liten ö i en av stadens många kanaler. Det var faktiskt en lokal båtguide som under en rundtur i Port Grimauds kanaler viskade att villan ägdes av ingen mindre än mediamogulen och statschefen Silvio Berlusconi. Vi får hoppas det är sant.

ELTON JOHN, MONT ALBAN
Mellan storstaden Nice och den natursköna Villefranche-viken tornar berget Mont Boron upp sig. Berget, eller rättare sagt kullen, består till största delen av skog och annan vegetation. Ett undantag är den rosa villan som ägs av Elton John och ligger allra högst upp. Villan har en privat tennisbana och är värderad till omkring femtio miljoner svenska kronor. Lokalbefolkningen lär faktiskt kunna se om "Sir Elton John is in town" eftersom villan ligger högst upp på kullen och är vänd emot Nice.

ROMAN ABRAMOVITJ, CAP D'ANTIBES
Den ryska affärsmannen Roman Abramovitj, känd som ägare av fotbollsklubben Chelsea och ett flertal lyxyachter och privatjetar, ägar den historiska villan Château de la Croe ute på Cap d'Antibes. Villan byggdes 1927 av en engelsk aristokrat, Sir William Pomery Burton, men köptes på 1930-talet av heritgen av Windsor (fd King Edvard VIII av England). År 1952 tog den grekiska fartygsmagnaten Stavros Niarkos över äganden men idag är det alltså Londonbosatta Abramovitj som semestrar i palatset, vars trädgård sträcker sig ända ner till vattnet. Läget är perfekt för Abramovitj eftersom hans många yachter, såsom Pelorus och Ecstasea, ligger ankrade i Antibes hamn samtidigt som många landsmän bor intill. Den ryske exiloligarken Boris Berezovskij, betraktad som den ryska statens fiende nummer ett och misstänkt för spionmordet på vännen Alexander Litvinenko, bebor en fantastisk villa intill. Expresidenten Boris Jeltsin bodde fram till sin död 2007 i grannpalatset Chateau de la Garoupe som finansierats av Berezkovskij, som var Jeltsins närmaste man under tiden vid makten och låg i något av en tacksamhetsskuld...

MIKHAIL PROKHOROV, VILLEFRANCHE
En annan rysk oligark, Mikhail Prokhorov, köpte för bara någon månad sedan Villa La Leopolda i Villefranche för totalt tre miljarder kronor, vilket gör villan till världens nu dyraste. Villan (se stora bilden överst på sidan) byggdes av Belgiens kung Leopold II, som under sin imperialistiska plundringstid i Kongo ägde så gott som hela Cap Ferrat, och utgör utan tvekan Rivierans främsta adress. Att Prokhorovs köp inkluderade femtio trädgårdsmästare vittnar om trädgårdens karaktär, för att inte tala om storlek. Under 1900-talet har villan ägts av både affärsmannen Edmond Safra och Bill Gates. Microsoftgrundaren Gates köpte detta historiska landmärke av Lili Safra, änka efter maken Edmond som dessvärre skjöts till döds i Monaco. När Bill Gates nyligen sålde villan gick det snabbt falska rykten om att Roman Abramovitj var köparen.

BONO, EZE
Nedanför bergsbyn Eze ligger en strand som kantas av flera vackra hus. Ett av dem är U2-sångaren Bonos kända semesterresidens. Den röda villan är i flera våningar men har, trots sitt läge nära vattenlinjen, ingen egen strand. Stenstranden utanför är allmän och gör det alltså möjligt att inspektera villan, eller åtminstone den omkringliggande muren, på nära håll.

JACK NICHOLSON, PORT GRIMAUD
I hamnstaden Port Grimaud är det inte bara Silvio Berlusconi som investerat i en kanalvilla. Den kända, amerikanske skådespelaren Jack Nicholson äger en magnifik, gul villa med ljusblå dörran och en blomstrande trädgård. En trevlig yacht ligger ofta ankrad utanför villan, kanske är det Jacks?

Nice
Svenska kungafamiljens Villa Mirage


Villa La Leopolda


Jach Nicholsons villa i Port Grimaud


Entrén till svenska kungafamiljens hus


Abramovitjs Château de la Croë


Berlusconis eventuella tillhåll i Port Grimaud


Bonos villa nedanför bergsyn Eze


Paul Allens Villa Maryland, Cap Ferrat


Elton Johns residens på Mont Boron

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.