FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Orter och sevärdheter / Cagnes-sur-Mer

CAGNES-SUR-MER

En av orterna mellan storstaden Nice och båtarnas Antibes går under namnet Cagnes-sur-Mer. Bara 15 minuter med bil från Nice hittar du orten, som delas in i tre olika områden - Cros-de-Cagnes, Cagnes-Ville och Haute-de-Cagnes.

Cros-de-Cagnes ligger närmast havet och utgörs av en liten fiskeby och självklart en tillhörande strand. Cagnes-Ville ligger i mitten och är ortens modernaste del med matbutiker och affärer. Att se ett spännande hästtrav på den stora travbanan, Hippodrome Côte d’Azur, kanske inte är helt fel.

Orterna kring Cagnes-sur-Mer är ganska stora (exempelvis Nice och Antibes) och vägarna har en livlig och impulsiv trafik som vi nordbor inte är vana vid. De många flyg som landar i Nice kan även dem störa ibland. Det område du däremot rekommenderas besöka är Haute-de-Cagnes. Precis som namnet säger ligger det längre in mot landet än de tidigare nämda delarna. Det är en gammal provensalsk bergsby och med det följer en otrolig charm. Här kan du promenera bland gamla gränder som kläs med blommor av alla de slag och färger. Invånarna har verkligen en förkärlek till detta. Om du vill kan du stanna upp och beskåda när grannskapet spelar det klassiska kulspelet petanque (liknande boule) tillsammans med varandra samtidigt som de diskuterar politik och händelser. Med lite franskafärdigheter kan du självklart fråga om du får spela en runda med dem! Passa också på att ta en snabb visit till kyrkan St-Pierre där flera personer ur släkten Grimaldi är begravda. Området hörde faktiskt länge till furstendömet Monaco.

I byn finns ungefär ett dussin restauranger. På gränden Montée de la Bourgade finner du de flesta av dem. Haute-de-Cagnes är oftast förknippat med något helt annat än blommande gränder och rofylld stämning. Det verkliga sevärdheterna är kända Château Grimaldi och Musée Renoir, båda unika museer i sitt slag.

Château Grimaldi
Om du riktar din blick mot den lilla byns högsta punkt ser du en borgliknande byggnad. På håll ser det ut som en vanlig kalkstensmur, men skenet bedrar. Väl innanför murarna möter du en vacker renässansfasad. Själva byggnaden konstruerades redan 1309 av Rainer Grimaldi av Monaco (därav namnet) och hade rollen som fästning och fängelse. År 1620 byggdes allt om och det fick samma utseende som idag. Numera inhyser det ett tre våningar stort museum med allt från modern Medelhavskonst till olivodling. Är du konstmedveten är det här en plats värd att besöka. Porträtten av Suzy Solider, känd sångerska under 30-talet, är några av de mer kända konstverken. I mitten av byggnaden ligger en nästan sagolik liten trädgård som omringas av vackra pelare. Renässansen är påtaglig överallt. De vackra takmålningarna och det rutiga stengolvet framställer palatset som en lillebror till Versailles blandat med intryck från Italien.

Musée Renoir
Konstnären Pierre-Auguste Renoir flyttade till Cagnes-sur-Mer 1906 för att försöka lindra sin reumatism och på samma gång finna ny inspiration. Här stannade han också ända till sin död 1919. Efter sig lämnade han imponerande konstverk och han räknas idag som en av de stora 1900-tals konstnärerna. Många av hans verk är fortfarande kvar och finns på Musée Renoir strax öster om Cagnes-Ville i området Les Collettes. Bland vackert planterade olivlundar kan man ta del av den miljö som Renoir målade. På museet finns 11 av hans målningar och även konst från hans vänner Pierre Bonnard och Raoul Dufy.

LÄNKAR
Hotell på centrala Rivieran
Turistportalen för Cagnes-sur-Mer


Medeltida Haute-de-Cagnes

KARTA

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.