FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Aktiviteter / Kultur och shopping

KULTUR och SHOPPING

Nice är Frankrikes näst största kulturstad och muséer av världsklass står verkligen kant i kant längs franska Rivieran. Shoppingutbudet är stort i Rivierans huvudorter och kusten står värd för många magnifka trädgårdar och villor.

KONSTNÄRER OCH MUSÉER
Det var under 1800-talet som franska Rivieran blev populärt bland konstnärer från både Frankrike och Paul Signacövriga Europa. Picasso, Matisse, Chagall, Leger, Signac och Renoir. Alla verkade här. Idag vittnar många muséer, ofta dedikerade en viss konstnär, om den febrila konstaktivitet som rådde och fortfarande råder på Rivieran.

Huvudorten Nice har givetvis flest muséer, både allmänna och specialiserade sådana. Musée des Beaux-Arts är ett fint museum som fick sin början av en donation från Napoleon III. I Nice ligger också Musée Matisse och Musée Chagall, med världens största konstsamling av respektive konstnär, Henri Matisse och Marc Chagall.

Pablo Picasso är en av de största konstnärerna som verkade på Rivieran. Stor del av hans liv tillbringades i Provence och idag finns Musée Picasso i Antibes. Picassomuseet är inrymt iGrimaldislotten, Château Grimaldi, där han hade sin ateljé.

Verk av Henri Leger, Auguste Renoir och Paul Signac hittar du i Musée Leger (Biot), Musée Renoir (Cagnes-sur-Mer) respektive Musée de l'Annonciade. Vill du se mer modern konst än vad du hittar Legermuseet, som faktiskt är världens största, behöver du itne oroa dig. Intill konstnärsbyn St Paul de Vence ligger Fondation Maeght, ett unikt konstmuseem. Muséet bygger på en paret Maeghts privata konstsamling och är ett av världens finaste museer för modern konst.

ShoppingSHOPPING
Franska Rivieran är verkligen en tummelplats för rika och berömda. Därför är det inte konstigt att Gucci och Dior hör till gatubilden i såväl Monaco som St Tropez. Utbudet av lyxmode är stort på Rivieran. Förutom de nyss nämnda orterna är Cannes en verklig modemetropol. Om du inte har en obränsad reskassa är det nästan Nice som gäller som gäller för shoppingen. Här kan du handla oerhört snygga produkter (alltifrån kläder till heminredning) på Galaries Lafayette, Frankrikes mosvarighet till NK. Det allra största köpcentret heter Cap 3000 och ligger invid flygplatsen i östra delen av Nice.

TRÄDGÅRDAR OCH VILLOR
Det är inte bara konstnärer som vallfärdat till den azurblåkusten, franska Rivieran. Många framstående personer från både affärslivet och politiken har slagit ned sina bopålar i regionen och idag är faktiskt en hel del privata palats öppna för allmänheten.

Villa Ephrussi de Rotschild är den mest storslagna exemplet. Den här rosa villan restes 1912 av Beatrice Ephrussi de Rotschild, medlem i den hollandska bankirfamiljen Rotschild. Ett stenkast därifrån ligger Villa Kerylos. Villan byggdes som ett antikt, grekiskt palats för arkeologen Theodore Reinach och här hittar du vackra mosaiker och exklusiva träslag. Vid staden Menton finns även otaliga trädgårdar för den trädgårdsintresserade.

Musee Matisse
Musée Matisse i Nice

Pablo Picasso
Pablo Picasso, en frontfigur på franska Rivieran

Musee Picasso
Château Grimaldi och Picassomuseet, Antibes

Villa Ephrussi
Villa Ephrussi de Rotschild, Cap Ferrat

Galeries Lafayette
Galeries Lafayette i Nice

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.