FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / luxuryREPORT / Le Saint Paul

luxuryREPORT

LE SAINT PAUL

Bland medeltida gränder och förnäma konstateljéer i bergsbyn St Paul de Vence ligger hotellet Le Saint Paul. Den anrika 1500-talsbyggnaden mitt i byn inrymmer sexton rum och sviter, servicen är mycket personlig och det är mer regel än undantag bli polare med hotellchefen. Hotellet står även värd för ortens bästa restaurang, belönad med en Michelinstjärna och vida känd på andra sidan Atlanten.

Det är en sen hösteftermiddag som jag kommer med taxi till den världskända konstnärsbyn St Paul de Vence, belägen strax nordväst om Nice. Molnen har börjat torna upp sig i bergslandskapet och jag blir avsläppt vid den klassiska bouleplanen. Efter att ha promenerat upp längs slingrande kullerstensgator kommer jag framtill Le Saint Pauls välkomnande entré.

PERSONLIG SERVICE,
KÄNSLOR OCH LYX

Jag hinner knappt stiga innanför dörren innan receptionschefen Stéphanie Zanella entusiastiskt välkomnar "monsieur Holmstrom" och erbjuder mig att slå mig ner i salongen. Hotellets varma salong, där välfyllda bokhyllor trängs runt en öppen spis, står verkligen i fokus här på Le Saint Paul. Varje dag serveras eftermiddagste och på fredagskvällarna - exakt klockan 18.15 - står "cocktail" på agendan. Då är det fritt fram för gäster att luta sig tillbaka och mingla med hotellchef Gilles Fouilleroux, en mycket pratglad och färgstark personliget som har en gedigen erfarenhet från flera av Rivierans främsta hotell. När jag träffar honom i salongen säger han sig vara specialiserad på lyx och att han inte är intresserad av någonting annat. Gilles betonar ord som personlig service och känslor, någonting som blir extra tydligt när förbipasserande gäster hälsar glatt. Många utväxlar några ord och vissa tackar glatt för gårdagens cocktailbjudning.

Personlig service må vara ett nyckelord på Le Saint Paul men att bli polare med hotellchefen är faktiskt inget måste. Checka in, packa upp väskan och bege dig ut på upptäcktsfärd i St Paul de Vence. Byn ligger faktiskt alldeles utanför fönstret.

Men innan du beger dig ut ur något av de totalt sexton rummen skall du ännu en gång få uppleva att Le Saint Paul har det där lilla extra. Nyincheckade gäster välkomnas nämligen med vad som benämns "VIP Treatment" i bokningsbekräftelsen. Rent konkret handlar det om att en uniformsklädd ynglig knackar på dörren, bär in en bricka med delikatesser och framför en hälsning från mästerkocken nere i köket. Jag får njuta av diverse sötsaker såsom hallonsorbet, lite vaniljglass och några smarriga kanapéer. Det ger verkligen en försmak på vad "han där nere" har att erbjuda. Ludovic Puzenat alltså. Stjärnkocken som under hård press år 2006 lyckades behålla den åtrovärda Michelinstjärna hans föregångare tagit till byn.

GOURMETUPPLEVELSE I HISTORISK MILJÖ
Klockan 20.30 är det dags. Restaurangpersonalen visar in "monsieur Holmstrom" till den historiska restaurangsalen. Rummet är litet. Det är tyst. Bara ett tysktalande sällskap finns i lokalen och de är i full färd med förrätten. Jag kommer ihåg att Gilles berättade att de försöker få alla restauranggäster att anlända med ett tiotal minuters mellanrum. På det här sättet kan de erbjuda bästa tänkbara service. Mycket riktigt anländer ett amerikanskt par, som förövrigt bor mittemot mig på våning tre, precis när jag avslutat min andra appetizer.

Jag väljer att äta den klassiska menyn "Saint Paul" som förutom två inledande appetizers består av förrätt, varmrätt, utvalda ostar och dessert. Menyn har tagits fram gemensamt av köksmästaren Ludovic Puzenat och hotellchefen Gilles Fouilleroux. Förrätten bestående av musselrisotto, sjöväxter och en krämig champagnesås smälter i munnen på mig. Varmrätten är minst lika bra. Det är en fantastiskt innerfilé som enligt servitören mörats i 24 timmar och sedan genomgått någon speciell eldningsfas (okänd för mig). Till detta serveras tryffelpolenta och personalens rekommenderade vin är det klassiska Barbabelle-vinet från producenten Kreydenweiss, utanför den provencalska staden Nimes vid Rhonefloden.

Den mest spektakulära akten under middagen är de utvalda ostarna. Restaurangens egen ostmästare rullar fram ett bord med en mängd ostar. Efter en personlig presentation av de olika varianterna väljer jag att testa några brieostar, en italiensk getost samt ostmästarens egen favorit - en väldigt krämig ost som han skickligt formar till ett ovalformat klot med sina skedar. Han insisterar på att jag skall testa några till och givetvis gör jag det. Jag tilldelas även ett speciellt bröd som tydligen skall göra susen vid ostprovning. Den påföljande desserten utgörs av en pumpabotten och frostade kastanjer. Inte illa det heller.

SVITER I ÖVERLÄGE
Efter middagen är det verkligen bekvämt att ta hissen rakt upp till rummet. Eller rättare sagt sviten. Majoriteten av gästerna bor nämligen i sviter eftersom det bara finns tre "vanliga" rum. Min juniorsvit har en varm, beigerosa atmosfär. På TV:n snurrar ett vackert bildspel över hotellet. En klassisk, fransk bakgrundsmusik spelas och det känns som om jag kunde vara mitt i någon fransk filmrulle. Utanför slingrar sig den nu folktoma gatan Rue Grande. Hela byn är faktiskt folktom och det är just det som lockar många gäster till hotellet. Om dagarna trängs mängder av turister i St Paul de Vence, som faktiskt är mer känd i USA än i Frankrike, medan byn blir som ens egen om kvällarna. Förträffligt, inte sant?

UPPLEV LE SAINT PAUL
Både St Paul de Vence som destination och hotellet Le Saint Paul passar bäst för kortare vistelser. Söker du en veckas solsemester på Rivieran? Då rekommenderar jag Antibes eller St Tropez. Vill du däremot fira din födelsedag med fantastisk mat i en enastående miljö? Då har du kommit rätt. Le Saint Paul har en rad, förmånliga paketerbjudanden på sin hemsida (www.lesaintpaul.com). Har du vägarna förbi St Paul de Vence någon gång kan du även slinka in för lunch eller middag. Glöm bara inte att boka. Om somrarna är hotellets blomstrande terrass vid den stadsmuren dessutom öppen!

St Paul de Vence
Konstnärsbyn St Paul de Vence


Entrén till Le Saint Paul


Restaurangterassen, öppen under sommaren


Min juniorsvit, vänd emot Rue Grande


Servering på terassen


Innerfilé med tryffelpolenta


Tillsammans med kocken Ludovic Puzenat


Magisk kvällstämning i St Paul de Vence

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.