FAIL (the browser should render some flash content, not this).

Share  

Startsida / Aktiviteter / Restauranger och vingårdar

RESTAURANGER och VINGÅRDAR

Matglädjen är utbredd på franska Rivieran och överallt hittar du lokala specialiteter såsom bouillabaisse och salade nicoise, för att inte tala om rosévin. Gourmetrestaurangerna ligger dessutom tätt och detsamma gäller vingårdarna på den västra delen av Rivieran.

MATKULTUR PÅ RIVIERAN
De olika orterna på franska Rivieran kryllar av restauranger och det finns Salade Nicoisemånga lokala specialiteter som bara måste utforskas när du semestrar här. Bouillabaisse är en fisksoppa, ursprungligen från Marseille, som innehåller en mängd av havets delikatesser, bland annat fisken Rascasse. Tomater, saffran och olivolja är ingredienser, liksom marulk, blåfisk eller havsål.

Salade Nicoise är den mest klassiska salladen i området och finns praktiskt taget överallt. Tonfisk, oliver, gröna bönor, potatis, ägg och tomater är några ingredienser i salladen, som serveras i många olika varianter. Soupe de poisson, fisksoppa, är också en klassisker. Den här tunna, ofta kryddstarka soppan serveras ibland som förrätt, ibland som huvudrätt.

GOURMETRESTAURANGER
På franska Rivieran ligger Michelinguidens restauranger nästan vägg i vägg. Bara i Monaco finns en handfull världskända krogar och längre inåt landet ligger flera undangömda paradis för den sanna konnässörer. Smakar det så kostar, det är ett utryck som passar in på franska Rivieran, men här och där kan du hitta förmånliga priser. Ett tips är att besöka restauranger för lunch. Prislappen halveras flera gånger med det är samma miljö och fingertoppkänsla i maten.

Kustremsans allra bästa restaurang är Le Louix XV i Monaco, inrymd på anrika Hôtel de Paris. Världskocken Alain Ducasses bär ansvaret, men det är Franck Zerutti som är restaurangens chefskock och lyckats behålla sina tre Michelinstjärnor år efter år. En nykomling i Monte-Carlos gyllene triangel är Joël Robuchon Monte-Carlo på Hotel Metropole. Här är det Joël Robuchon och hans chefskock Christophe Cussac som håller i trådarna. Idag har restaurangen två Michelinstjärnor.

Längre inåt landet är Jacques Chibois ett stort namn. Han äger och är chefskock på lyxhotellet La Bastide Saint-Antoine. Med två Michelinstjärnor och ikonstatus tillreder han fantastiska provencalska rätter. Mer internationellt känd är grannen Le Moulin de Mougins, under ledning av Alain Llorca. Här sitter amerikanska skådespelare och regissörer tätt under filmfestivaldagarna i Cannes. Madonna har till och med arrangerat en gala här.

VINGÅRDAR
Till skillnad från övriga Provence är franskra Rivieran ingen egentlig vinregion. Det är helt enkelt för bergigt och torrt. Ett undantag är området kring och väster om St Tropez. Här produceras viner under namnet Côtes de Provence, Provencekusten. Dessa viner är inte lika kända som till exempel Châteauneuf-du-Pape som du hittar några timmar nordväst, men ändå värda att uppmärksamma.

Kända vinproducenter vid St Tropez är Château de Berne i Lorgues och svenskägda Domaine Rabiega i Draguignan. Mitt emellan stadskärnan St Tropez och den kända Pampelonnestranden i Ramatuelle ligger dessutom vingården Château des Marres. Här produceras både röda och vita viner, men det är rosévinerna som gjort gården känd. Château des Marres är nämligen en stor lokal leverantör, inte minst för strandklubben Nikki Beach.

Restaurang
Charmig restaurang i Villefranche

Restaurang
Le Louix XV, Monte-Carlo

Monaco
Stjärnkockarna på Hotel Metropole, Monaco

Vingård
Vinodling i området Côtes de Provence

Vingård
Château de Marres

Rivieranguiden.se är Sveriges största sajt för franska Rivieran. Sedan 2007 har vi hjälpt svenskar att resa ner till Rivieran och genom vår sajt kan du enkelt boka flyg, hyrbil och hotell i såväl Nice, Cannes, Monaco som Saint-Tropez.